Jersey boer en boerin Henk en Geke

Namen: Henk en Geke van Gelder
Eigenaren: Jersey Boerderij in Overijsselse Dalfsen
Favoriete kaas: Hoeven we niet uit te leggen toch…

4 mei 2019 was de prachtige boerderij van Geke en Henk van Gelder uit het Overijsselse Dalfsen het toneel voor de eerste Pure Jersey Open Boerderijdag. Een gezellig evenement waar voor jong en oud van alles te doen was: van kaas proeven, tosti’s eten tot knuffelen met kalfjes en koe melken. We kijken terug op een geslaagde dag!

De boerderij van Henk en Geke is een bezienswaardigheid in Dalfsen. De monumentale boerderij stamt uit 1857 en is eigendom van de familie van Dedem van landgoed Den Aalshorst. De opa en oma van Henk zijn de boerderij in 1930 gaan pachten van de familie. Sinds 2010 pachten Henk en Geke als de derde generatie de boerderij. Een boerderij zonder Jerseykoeien.

Henk en Geke vertellen graag hoe het allemaal begon…

‘In 2010 lazen we een artikel over de Jersey koe en dat liet ons niet meer los. Nadat we ons verder in het ras hadden verdiept zijn we gestart met 5 koeien. Daarover waren we zo enthousiast dat het al snel naar meer smaakte, want met 5 Jerseys tussen 100 Holstein koeien kun je ook nog niet goed oordelen vond Henk, dus hebben we nog eens 30 Jerseykoeien opgenomen. Toen kwam een periode van veel wikken en wegen, want was het wel verstandig om 3 generaties Holstein om te zetten naar volledig Jersey? Toch hebben we besloten het avontuur aan te gaan. In 2015 bestond onze hele veestapel uit Jerseys’, aldus Geke.

Wat is er zo bijzonder aan Jersey?

‘De Jerseykoe is een echt oerras. Dat de koe raszuiver is, is te danken aan het jarenlange invoerverbod wat er was op de Jerseykoe. Het uiterlijk van de koe is bijzonder. Naast de opvallende bruine vacht, harige oortjes en witte snuit, is de koe een stuk kleiner dan de ‘gewone’ Hollandse Holstein-Friesian koe. Een koe die je wilt knuffelen! Maar dat is niet het enige wat de koe bijzonder maakt. Een Jersey is een bijzonder mooi dier met een lief karakter, dat past zo goed bij ons. Het type dier past ook goed bij ons bedrijf. Het ras past zich snel aan aan de omgeving en heeft goede gezondheidskenmerken. De Jersey koe geeft ook andere melk. De melk van de Jersey koe bevat van nature 20% meer proteïne, heeft meer vet en meer vitamines, calcium en omega 3 dan de melk van de ‘gewone’ Hollandse koe. Hierdoor ontstond ook de wens om dit meer bekendheid te geven. Mensen bewust maken van de gezonde eigenschappen van deze melk. Daarom zijn we gestart met de melktap.’

En kaas…

‘Ja zeker, ook nu de kaas. Hoe gaaf is dat. We hebben sinds afgelopen maand een automaat met Pure Jersey kaas. Wij snijden de kaas vers af en verpakken de kaas vacuum voor in onze automaat.