Maak zelf de perfecte cappuccino

Het drinken van een perfecte cappuccino voelt als een klein geluksmomentje. Al kan heet maken van die perfecte cappuccino nog een hele opgave zijn. Steeds meer koffieliefhebbers hebben thuis een eigen espressomachine staan of schuimen zelf melk op. Misschien jij ook wel? Kayleigh van koffiesalon Coffeemania by Boogh legt hieronder stap voor stap uit hoe ook jij thuis de perfecte cappuccino kan maken met de melk van Holland Jersey.

Benodigdheden

  • Espressomachine
  • Melkschuimer
  • Keukenweegschaal
  • Stamper
  • Melkkannetje
  • Schoonmaakdoek
  • Holland Jersey melk

Zo maak je het

Stap 1: de maling

Voor het zetten van de espresso is de juiste maling essentieel. Hoe fijner de maling, des te meer druk is er nodig om het water door de maling heen te persen. Hierdoor kunnen alle aroma’s goed worden opgenomen. Voor een espresso staat de maling vaak op de vierde stand en wordt er per maling ongeveer 7 gram koffiebonen gemalen. Stamp vervolgens de gemalen bonen recht aan.

Stap 2: de doorlooptijd

De perfecte doorlooptijd voor een espresso ligt ongeveer tussen de 25 en 30 seconden. Naast perfectie herken je de perfecte doorlooptijd door de heerlijke geur van vers gebrande koffiebonen en een egaal verdeelde creme laag.

Stap 3: melk opschuimen

Voor het opschuimen van de melk vul je het kannetje met melk tot net boven het tuitje. Met het stoompijpje ‘kus’ je zachtjes de melk zodat de melk gaat ronddraaien en alle bellen verdwijnen. Je schuimt de melk tot ongeveer 70 graden. Dat punt is bereikt wanneer je het kannetje eigenlijk niet meer kunt aanraken. De melk heeft nu een volle, romige substantie. Vergeet het stoompijpje niet schoon te maken, anders verbrand de melk aan het pijpje.

Stap 4: inschenken

Voor het inschenken van de cappuccino is het belangrijk om de espresso en de opgeschuimde melk te walsen. Zo vermengen de espresso en melk goed met elkaar. Tijdens het inschenken is het belangrijk om door te blijven schenken, om de verhouding tussen schuim en melk perfect te krijgen. Wees daar vooral niet te voorzichtig mee.

Oefening baart kunst! Er valt dus nog genoeg te oefenen. Wist jij dat het schuim van de Holland Jersey melk niet inzakt door hoeveelheid eiwitten die de melk bevat? Zo kan je de overgebleven melk in je kannetje, na afkoelen, gewoon nog een keer opnieuw opschuimen. Zo hoeven we minder weg te gooien en helpen we de natuur ook handje. Succes!