Gezondheid
Het Voedingscentrum adviseert om elke dag melkproducten te gebruiken. Hierbij gaat het niet alleen om melk, maar bijvoorbeeld ook om yoghurt, roomboter en kaas. Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker! Melk en melkproducten leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen en zijn bovendien een belangrijke leverancier van eiwitten, een bron van vitamines B2 en B12 en het mineraal calcium. Calcium is tevens, samen met vitamine D, belangrijk voor sterke botten waardoor botbreuken minder voorkomen. Het bovenstaande gaat over de gangbare volle melk, zoals je die in de supermarkt vindt. In vergelijking hiermee bevat Jersey Melk van nature 20% meer proteïne, 2,5% meer vet, meer vitamines, calcium en Omega-3.
De melk zo uit de koe heet rauwe melk. Deze is maar heel kort houdbaar door de aanwezigheid van bacteriën. Als je het pasteuriseert kun je het een paar dagen langer bewaren. Als je de melk steriliseert is het nog langer houdbaar, maar dan verandert ook de smaak wel een beetje. Bij pasteuriseren wordt de melk kort verhit tot iets meer dan 70 °C en bij steriliseren duurt de verhitting iets langer en ligt de temperatuur ook hoger. Zowel bij pasteuriseren als bij steriliseren zorgt deze verhitting ervoor dat eventuele vervelende bacteriën verdwijnen uit de rauwe melk voordat deze in het pak gaat. Beide handelingen garanderen dus de voedselveiligheid van het product.
Proteïne is een bouwstof, die ook wel eiwit genoemd wordt. Het is een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Het helpt bij groeien en goed functioneren van je spieren en levert aminozuren voor chemische processen in je lichaam. Sporters en actieve mensen moeten extra op hun proteïne-inname letten. Proteïne zit onder meer in vlees en zuivel. 100 milliliter Jersey melk bevat 4,2 gram proteïne, bij normale melk is dat gemiddeld 3,5 gram.
Holland Jersey
Wat is A2 melk?
Hou je vast, nu wordt het een beetje wetenschappelijk: melk van een koe bevat twee soorten eiwitten: 82% caseïne en 18% wei. De caseïne bestaat onder andere uit Bèta-caseïne. De Bèta-caseïne kent twee varianten: A1 en A2. In de genen van de koe zit A1 eiwit, A2 eiwit of een combinatie van allebei. Hierdoor varieert de samenstelling van de melk per koe. In A1 melk zit BCM-7. Vaak kunnen mensen met een intolerantie voor zuivel daar niet goed tegen. Bij het drinken van A2 zuivel komt geen BCM-7 vrij, hierdoor hebben mensen vaak minder last van onder meer spijsverteringsproblemen en eventuele slijmvorming. Een uitzondering betreft mensen die medisch getest zijn op intolerantie voor zuivel. Naar het gezondheidsaspect van A2 melk wordt momenteel volop onderzoek gedaan.
Hebben jullie ook A2 melk?
Ja, al onze dagverse zuivel (volle melk en yoghurt) bevat het A2 eiwit. Onze houdbare melk en kaas zijn op dit moment nog geen 100% A2 melk, omdat simpelweg nog niet aan de grote vraag kan worden voldaan. De Jersey boeren en hun koeien doen hard hun best om door middel van een speciaal programma binnen afzienbare tijd 100% A2 melk te kunnen leveren.
Dat is een vraag die we wel vaker krijgen, maar de vraag zou eigenlijk moeten zijn: waarom is al die andere melk zo goedkoop? Dat is een beetje een ingewikkeld vraagstuk, maar de prijzen die je nu voor melk betaalt, die kunnen eigenlijk niet. Veel boeren hebben financiële problemen, omdat de melkprijs die zij van hun vaste zuivelfabriek krijgen structureel te laag is. Dat willen wij als Holland Jersey absoluut niet en daarom betalen wij de bij ons aangesloten boeren een eerlijke prijs voor al hun harde werk en hoge kwaliteit melk. Tevens bevat de Jersey melk meer vet, eiwit, vitaminen en mineralen. Deze hogere waarden zorgen uiteraard ook voor een hogere melkprijs. Daarnaast is massa is kassa, maar zo werkt het bij ons niet, want wij hebben een volledig gescheiden melkstroom die helemaal traceerbaar is van boer tot pak. Dit zorgt ook voor extra kosten. We hopen dat je daar begrip voor hebt.
Holland Jersey is opgericht door Peter van Dronkelaar en Harald Hoffmann in 2015 met de ambitie om een volledig gescheiden melkstroom te lanceren met het Jersey-koeienras. Een oerras, dat van nature melk geeft met veel hogere gehaltes aan vet, proteïne, mineralen en vitaminen: het speciaalbiertje in de zuivel. Holland Jersey maakt haar eigen melk, yoghurt en boter. Er wordt niets toegevoegd en het wordt niet moleculair uit elkaar getrokken om individuele delen voor zoveel mogelijk geld te verkopen. Dat gebeurt namelijk wel in de reguliere melkstroom. Vooral bij de volle melk proef je het verschil, dat is waar gezonde boerenjongens zoals Harald en Peter mee zijn opgegroeid.
Wij vinden het heel belangrijk dat onze koeien gezond en gelukkig zijn. Hier zijn wij en onze boeren, elke dag druk mee bezig. Wat wij wel willen is dat onze koeien als ze ziek de juiste zorg krijgen en soms horen medicijnen daarbij. Medicatie is in veel gevallen verboden in de biologische landbouw. Wij volgen echter de ontwikkelingen rondom de biologische landbouw op de voet, omdat deze manier van omgaan met koeien wel heel goed past in onze visie.
Jersey koeien
Wij gebruiken geen Bovaer op de melkveebedrijven.
Bovaer is een innovatief veevoederadditief ontwikkeld door DSM om de uitstoot van methaan door herkauwers aanzienlijk te verminderen. Het actieve bestanddeel, 3-NOP (3-nitrooxypropanol), remt een enzym dat betrokken is bij de methaanproductie in de pens. Dit resulteert in een emissiereductie van 30% bij melkvee en tot 40% of meer bij vleesvee. Een kleine dagelijkse dosis per dier is voldoende, en het middel wordt volledig afgebroken in het verteringskanaal zonder achterblijvende residuen in melk of vlees.
Ja, natuurlijk! Dat is een heel goed idee, dan kun je zelf eens kijken hoe leuk ze zijn. Onze Holland Jersey-boeren openen regelmatig hun staldeuren voor publiek. Houd onze Facebook-pagina in de gaten: als er weer een Open Dag is, kun je daar de details vinden. We vinden het superleuk om je op één van onze boerderijen te ontmoeten!
In ieder geval in Nederland, maar dan wel op verschillende plaatsen. Onze melk komt van boeren uit het hele land. Op de boerderijen ben je van harte welkom om een keer te komen kijken. Heb je interesse? Laat het ons dan weten via info@hollandjersey.com.
Vanaf het voorjaar mogen al onze Jersey koeien de wei in. Onze melk is officieel weidemelk, want onze koeien lopen minstens 120 dagen per jaar buiten met een minimum van zes uur per dag. Als het buiten koud is en ze liever binnen blijft, dan kan dat. Als ze het buiten te warm vindt, kan naar believen zelf schaduw en koelte opzoeken in de stal. Net als jijzelf dus eigenlijk. We zetten dus zodra het kan de staldeuren open en dan kunnen ze zelf kiezen waar ze willen verblijven. De realiteit is dat een koe zelf het beste weet wat goed voor haar is.
Een Jersey koe is niet zwart- of roodbont, maar bruin met een witte snoet. Ze zijn tevens een stuk kleiner dan een Holstein-Friesian. Jerseys zijn nieuwsgierig, sterk en beetje eigenwijs. De melk van een Jersey koe is heel anders dan die van een Holstein-Friesian. De melk bevat van nature meer proteïne en vet dan gewone melk. De Jersey koe heeft ook een lagere ecologische footprint.
Nederland kent ongeveer 1,7 miljoen melkkoeien. Dit zijn voornamelijk de bonte Holstein-Friesian en MRIJ. Nog aanwezige oud-Hollandse rassen zijn: Blaarkop, Lakenvelder, Witrik en Fries-Hollands Zwartbont. Wat Jersey koeien betreft zijn er naar schatting nu zo’n 3.500 exemplaren in ons land.
Het is een koe van een natuurlijk ras, dat zijn oorsprong vindt op het eiland Jersey ten zuiden van Engeland. Op het eiland Jersey was het lang verboden om andere koeien te importeren. Zo heeft de Jersey koe op het eiland zijn specifieke uiterlijk en karakter kunnen behouden. Ze lijken niet op de bonte koeien die onze Nederlandse weilanden bevolken. Daarnaast smaakt de melk ook duidelijk anders. De melk bevat van nature 6% vet en heeft meer proteïne, vitamines, calcium en Omega-3. Jersey koeien maken de beste, en volgens veel mensen, de lekkerste melk die er is. Onze Jersey zuivel wordt gemaakt van die topmelk. We bewerken deze producten niet onnodig en romen onze volle melk niet af. Zo blijft alle kwaliteit en alle smaak bewaard en drink jij de volste melk van Nederland: zo uit het pak, bij je ontbijt of in je koffie.
Kenmerken van een Jersey koe:
- Verschillende kleuren bruin
- Sterke gezonde koe
- Hard en duurzaam beenwerk
- Lange wimpers en vriendelijke oogopslag
- Kleiner dan de ‘normale’ koe
- Charmant en elegant
- Nieuwsgierig
- Witte snoet
- Ras met geheel eigen identiteit
- Lage ecologische footprint
Jersey melk
Jersey Melk komt van een andere koe.
Het is een beetje of je Goudreinetten met Elstar-appels vergelijkt. Dat zijn allebei appels, maar ze smaken toch een beetje anders en hebben een andere textuur.
Jersey Melk heeft een wat andere smaak en bevat van nature 20% meer proteïne, 6% vet, meer vitamines, calcium en Omega-3 en 100% A2*
Jersey-koeien maken de beste, en volgens veel mensen, de lekkerste melk die er is. Wij van Holland Jersey zuivel maken volle melk en yoghurt van die topmelk. We bewerken deze producten niet onnodig en romen onze volle melk niet af. Zo blijft alle kwaliteit en alle smaak bewaard en drink jij de volste melk van Nederland: zo uit het pak, bij je ontbijt of in je koffie.
Om deze bijzondere smaak te bewaren hebben wij een volledig gescheiden melkstroom, die ook nog eens helemaal traceerbaar is van boer tot pak.
In Nederland komt de meeste melk van Holstein Friesian-koeien. Je kent ze wel; die zwart-wit gevlekte koeien. Onze melk komt van Jersey-koeien. Een ander ras koe geeft ook andere melk. Jersey Melk smaakt duidelijk voller doordat het van nature 6% vet heeft en meer proteïne, vitamines, calcium en Omega-3 bevat. Het is een koe van een natuurlijk ras, dat zijn oorsprong vindt op het eiland Jersey ten zuiden van Engeland. Op het eiland Jersey was het lang verboden om andere koeien te importeren. Zo heeft de Jersey koe op het eiland zijn specifieke uiterlijk en karakter kunnen behouden. Ze lijken niet op de bonte koeien die onze Nederlandse weilanden bevolken.
Kenmerken van een Jersey koe:
- Verschillende kleuren bruin
- Sterke gezonde koe
- Hard en duurzaam beenwerk
- Lange wimpers en vriendelijke oogopslag
- Kleiner dan de ‘normale’ koe
- Charmant en elegant
- Nieuwsgierig
- Witte snoet
- Ras met geheel eigen identiteit
- Lage ecologische footprint
Je moet van ons in ieder geval niks, maar: 99% van de melk in je supermarkt komt uit de anonieme melkplas, onze melk niet! Jersey-koeien maken de beste, en volgens veel mensen, de lekkerste melk die er is. Wij van Holland Jersey-zuivel maken volle melk en yoghurt van die topmelk. Wij bewerken onze producten niet onnodig en romen deze volle melk niet af. Zo blijft alle kwaliteit en alle smaak bewaard en drink jij de volste melk van Nederland: zo uit het pak, bij je ontbijt of in je koffie. In Jersey Melk zit van nature 20% meer proteïne, 6% vet, meer vitamines, calcium en Omega-3 en 100% A2*
#devolstemelkvannederland
Proteïne (of eiwit) is een voedingsstof. Daar zijn al flink wat wetenschappelijke studies over gedaan en boeken over volgeschreven.
De meeste voedingsdeskundigen zijn wel eens over: Proteïne maakt een belangrijk onderdeel uit van een gebalanceerd dieet. Het helpt bij de groei en het goed functioneren van je spieren en levert belangrijke aminozuren voor de herhalende/vernieuwende opbouw van cellen in je lichaam. Sporters en actieve mensen letten vaak extra op hun proteïne-inname. Proteïne zit onder meer in vlees en zuivel. 100 milliliter Jersey Melk bevat 4,2 gram proteïne, bij normale melk is dat gemiddeld 3,5 gram.
Ach ja, en natuurlijk Jersey Melk past uitstekend in een gevarieerde en evenwichtige voeding voor een gezonde levensstijl.
Tja, dat moet je eigenlijk aan de koe zelf vragen. Jersey-koeien geven minder melk dan Holstein Friesian-koeien, maar wel van nature met veel hogere gehaltes aan vet en proteïne. Daarnaast romen wij onze melk niet af. In onze volle Jersey Melk zit bijvoorbeeld gemiddeld 6% vet en de wettelijke norm voor volle melk is 3,5%. Jersey Melk bevat 4,2 gram proteïne per 100 ml en gewone melk gemiddeld 3,5 gram. Dit vet zorgt voor veel smaak en dat zorgt voor fantastische melk. Vinden wij dan, maar wij zijn misschien een beetje bevooroordeeld!
Wat is melkvalorisatie? Dit is een moeilijk woord en betekent eigenlijk dat je als boer of fabriek de verschillende bestanddelen van de melk splitst en deze verkoopt aan wie er het meeste voor biedt. Onze volle Jersey Melk bevat bijvoorbeeld 6% vet, terwijl melk met 3,5% vet al volle melk genoemd mag worden. De overige 2,5% zou dus kunnen worden afgeroomd en apart verkocht. Dit levert namelijk extra geld op. Wij doen dus niet aan melkvalorisatie, omdat wij geen extra bewerkingen willen toepassen. Daar wordt namelijk de melk zeker niet lekkerder van en wij willen de melk graag puur natuur aan jullie leveren.
Het voedingscentrum zegt onder meer: Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Ze passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het gebruiken van zuivel zorgt voor een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt op een lager risico op diabetes type 2. Zuivel staat daarom in de Schijf van Vijf.
Alle Jersey-melk heeft van nature meer vet en proteïne dan gewone melk. Daarnaast heeft Jersey-melk hogere gehaltes aan vitamine B2, D3, E, Calcium en Omega-3. Wij bewerken onze producten niet onnodig en romen onze volle melk niet af. Zo blijft alle kwaliteit en smaak bewaard en drink jij de volste melk van Nederland: zo uit het pak, bij je ontbijt of in je koffie.
In deze tabel kun je de verschillen bekijken tussen de ‘normale’ volle melk en onze Holland Jersey volle melk:
*Uitgezonderd houdbare Jersey melk.
Kopen
Zie het kopje verkooppunten in de menubalk. Heb je hier vragen over, stuur dan even een berichtje naar info@hollandjersey.com.
Verpakking
We hebben twee soorten producten: melk en yoghurt.
De melk zit in een drankenkarton. Deze verpakkingen zijn wel gemaakt van papier, maar hebben een coating van plastic. Een drankenkarton is een veel gebruikte verpakking, die makkelijk gerecycled kan worden. Dit laatste draagt bij aan een gunstig milieu-profiel en dus duurzaamheid. Als afval moet dit wel gescheiden ingezameld worden. Er zijn al veel gemeentes die dit doen. Hier kun je kijken of jouw gemeente ook meedoet.
De yoghurt zit in een beker. Deze is gemaakt van plastic met daaromheen papier. Dit kan makkelijk verwijderd en vervolgens verwerkt worden als oud papier.
Het drankenkarton en de plastic beker zorgen voor voedselveiligheid en dat versheid, smaak en voedingswaarde van zowel verse als lang houdbare zuivel optimaal bewaard blijven.
Nee, niet alle verpakkingen. Uiteraard houden we alle ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in de gaten om onze ecologische footprint nog meer te verkleinen. We hebben drie soorten producten: melk, yoghurt en boter.
De melk zit in een drankenkarton. Deze verpakkingen zijn wel gemaakt van papier, maar hebben een coating van plastic. Als afval moet dit wel gescheiden ingezameld worden. Er zijn al veel gemeentes die dit doen. Hier kun je kijken of jouw gemeente ook meedoet.
De yoghurt zit in een beker. Deze is gemaakt van plastic met daaromheen papier. Dit kan makkelijk verwijderd en vervolgens verwerkt worden als oud papier.
De boter zit in een verpakking die bij het restafval mag.