Een begrip in Zaandam. De Koffiezaak!

Naam: Martin Bergsma
Eigenaar: De Koffiezaak
Favoriete melk: Hoeven we niet uit te leggen toch…

In het charmante stadje Zaandam, 20 minuten van onze hoofdstad Amsterdam af, heeft ‘De Koffiezaak’ zijn stempel gedrukt! Met drie moderne koffie-en theewinkels die zich exclusief richten op duurzaam geproduceerde espressobonen is De Koffiezaak niet meer uit Zaandam weg te denken. Een van de opvallendste vestiging bevindt zich aan Hermitage 11 en is strategisch gelegen in het bruisende winkelgebied van de stad. Hier, naast het Stadhuis en tegenover de bekende winkelketen Primark, biedt De Koffiezaak een welkome oase. Het is de ideale plek om even op adem te komen en te genieten van heerlijke koffie’s en verrukkelijke taart.

Martin is de trotse eigenaar van De Koffiezaak in Zaandam, waar hij in 2010 zijn ondernemersreis begon. Het huidige pand is al 13 jaar in zijn bezit, en het diende als het allereerste filiaal voordat hij drie andere locaties opende. Gelegen in het hart van Zaandam bevindt zich nog een Koffiezaak. Deze locatie biedt ‘Coffee To Go, perfect voor degenen die onderweg zijn en toch willen genieten van hoogwaardige koffie. De derde Koffiezaak in Wormerveer heeft een prachtig uitzicht op het water van de Zaan en de historische industriepanden. De laatst geopende (2017) is gevestigd in een Albert Heijn XL, naast het Zaans Medisch Centrum.

Onrustige tijden

De afgelopen jaren waren voor veel ondernemers niet gemakkelijk en ook Martin heeft de nodige consequenties van de coronacrisis ondervonden. Veel van zijn personeelsleden zijn destijds overgestapt naar de GGD vanwege de betere beloning. Ondanks deze uitdaging heeft Martin in 2022 maar liefst 26 nieuwe medewerkers aangenomen. Elk filiaal heeft nu een assistent-bedrijfsleider die niet alleen hun reguliere werkzaamheden uitvoeren zoals klanten ontvangen en van de heerlijkste koffie’s voorzien, maar ook extra verantwoordelijkheden op zich nemen zoals inkoop, planning, training en personeelsadministratie. Daardoor kan Martin zich focussen op het aannemen en coachen van de nieuwe medewerkers en daarbij ook het totaaloverzicht houden van alle vier zaken.

Het coachen van nieuwe medewerkers gaat bij De Koffiezaak in een sneltreinvaart. Dat komt mede doordat er op een zaterdag gemiddeld 500 kopjes koffie worden geserveerd. De nadruk ligt op een praktijkgerichte aanpak, waarbij leren in de praktijk centraal staat. Een essentieel onderdeel in het coaching proces is het mentorschap, waarbij een nieuwe medewerker wordt gekoppeld aan een ervaren barista. Op deze manier leren ze snel de kneepjes van het vak en krijgen ze ook hun eigen verantwoordelijkheid.

Meer vraag naar Jersey melk

In de afgelopen jaren heeft Martin een opmerkelijke trend opgemerkt: De vraag naar koffie met melk is aanzienlijk toegenomen, terwijl uit de voorspellingen zou blijken dat deze juist zou afnemen. Deze trend bleek dus onjuist te zijn! Een medium latte die steeds vaker wordt opgewaardeerd naar een large latte, blijft groeien.

De keuze voor Jersey melk bleek een cruciale beslissing voor Martin’s Koffiezaak. De oprichters van Holland Jersey, Harald en Peter, introduceerden Jersey melk bij Martin toen het bedrijf nog maar net bestond. Sindsdien heeft het een vaste plek in alle filialen van de Koffiezaak. Hoewel de prijs van Jersey melk hoger is, staat duurzaamheid hoog in het vaandel bij Martin. Wekelijks gaat er een heel pallet Jersey melk alleen al bij de Koffiezaak in Zaandam doorheen, wat zich vertaalt naar ongeveer 25.000 liter per jaar voor alle vier de zaken. Niet normaal toch!

De grootste reden waarom Jersey melk zo populair is binnen zijn filialen, is dat de melk perfect opschuimt. Martin heeft destijds geëxperimenteerd met verschillende soorten melk, waaronder biologische melk en havermelk, maar Jersey melk stijgt toch de kroon. De uitdaging ligt soms in het beheersen van de schuimvorming voor latte-art, waarbij het overschenken een belangrijke rol speelt om de melk vloeibaarder te maken. Ben je benieuwd naar hoe je een mooie latte-art kan realiseren met Jersey melk? Jersey melk is uiteraard ook te koop bij De Koffiezaak voor particulieren.