Jersey gek aan het woord

Jasper de Waal heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt.

Dit keer geen kaas op het menu, maar het oerproduct achter de kaas: melk. En als het over Jerseymelk gaat, dan heeft dat nog veel mooiere eigenschappen dan enkel het maken van heerlijke kaas, aldus Jasper de Waal. Als Barista werkt hij met niets liever dan met Jersey melk. De reden? Het is lekker zoet, heeft veel meer smaak dan gewone melk en het schuimt geweldig!

Op jonge leeftijd kwam Jasper er al achter dat zijn passie bij het koffie maken lag. Door veel te oefenen en cursussen te volgen heeft hij zich ontwikkelt tot Barista. Momenteel volgt Jasper een cursus over hoe je het beste koffiebonen kan verwerken. Het verhaal achter de koffieboon is belangrijk. ‘Goede koffiebonen test je door ze simpel weg gewoon te proeven. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat hij niet te donker, maar ook niet te licht is gebrand. Bonen vers malen geeft fantastisch lekkere koffie’, aldus Jasper.

‘Als Barista heb je veel afwisseling in je werk. Je werkt op veel verschillende plekken, waar je elke keer weer andere mensen leert kennen. Ik werk één dag per week voor Holland Jersey (de Partner van Pure Jersey), twee dagen in een koffiebar en één dag in de week doe ik cursussen. Maar het allerleukste; binnenkort start ik met mijn nieuwe uitdaging! Medio juli/augustus opent mijn eigen koffiebranderij in hartje Eindhoven. Een hele onderneming die ik samen met een goede vriend ga runnen.

Wij waren ook wel benieuwd naar wat nou het leukste is om te maken als Barista. ‘Dat is eigenlijk gewoon de bekende cappuccino’. Jasper zijn record aantal liter wat hij ooit heeft uitgeserveerd is 180 liter. Dat staat gelijk aan 1800 bakjes koffie! Dat is flink doorschenken. Als je ooit dit record wil verbreken moet je eerst Jasper verslaan tijdens de kampioenschappen Barista. Hij is namelijk 2e van Nederland! ‘Een goede vriend gaf mij de tip: ‘Waarom doe jij niet mee met die wedstrijd?! Je bent er zo goed in!’. Tijdens het kampioenschap heb ik veel geleerd en de kans bestaat dat ik over twee jaar weer mee ga doen’.

Het geheim van goede latte art? ‘Dat zit hem met name in de status van de melk hij moet goed kunnen schuimen en daarnaast de juiste temperatuur hebben. De melk mag niet warmer zijn dan 70 graden. Door mijn ervaring kan ik dat voelen met mn handen.

‘Wil je ooit Barista worden dan moet je netjes zijn en niet vies zijn van schoonmaken. Het is heel belangrijk dat alles netjes schoon houdt. Daarnaast moet je sociaal zijn aangelegd want je bent het visitekaartje van de koffie die jij schenkt’, aldus Jasper.

Er is steeds meer vraag naar Jerseymelk.  Jersey melk is te koop bij de Albert Heijn en JUMBO. Voor de kaas kunt u uiteraard terecht bij uw kaasspecialist.